There was an error in this gadget

Monday, 29 July 2013

Kebaikan GLA Complex Shaklee

BANYAK  SEBAB KENAPA ANDA PERLU MENGAMBIL GLA COMPLEX SHAKLEE

Assalamualaikum wbt...

Harini saya nak cerita sikit tentang Gla Complex Shaklee. Gla Complex ni glamour dengan pengguna yang ingin hamil. Tapi sebenarnye bukan tu aje tau khasiatnye...Saya juga makan supplement ni tapi bukan untuk pregnant la..saya kan baru je melahirkan anak bulan march lepas. Saya ambil gla
sebab rambut gugur yang sangat banyak. Biasa la kan kalau after 3-4 bulan bersalin memang selalu jadi camni.

Ekstrim sungguh gugurnye..mana taknye,sekali sikat segenggam dpt rambut..huhu.. scary giler. Rasa fobia pulak nak sikat rambut..basuh rambut pon sama gak. After shower tgk kat lubang toilet tu penuh dengan rambut. Jenuh tiap hari nak kene bersihkan..huhuu. Now dh lebih kurang dua minggu guna Gla Complex shaklee dah nampak kesannye. Rambut kurang gugur and kelemumur pon dah kurang..rasa gatal yang selalu menyentap tu pon dah kurang..waahh..seronok2.alhamdulillah. Paling best rambut rasa lembut je.  Harap-harap bila dh sebulan nnt xde lah gatal n rambut gugur lg..nanti saya update lagi status rambut gugur ni ye.

Apa lg perubahan yang saya nampak lepas pakai gla ni?haa...ada lagi tau.Kalau orang pompuan biasa la menghadapi masalah keputihan kan. Tapi sekarang dah tak ade langsung masalah tu.alhamdulillah.Satu lagi taik lalat hidup dibelakang badan yang kadang kala ada rasa gatal tu dah xada.Memang xterfikir pulak nak hilangkan taik lalat hidup tu..tp sungguh rasa teruja bila perasan yang taik lalat tu dah xde.alhamdulillah.Orang kata taik lalat hidup ni bahaya jugak kan?Ada sapa2 tau xpasal taik lalat hidup ni ek?ce komen..hihii

OK kat bawah ni sy senarai kan sikit2 tentang kebaikan GLA Complex shaklee ni :

Anda juga boleh tengok video ni yang dibuat oleh jutawan shaklee nanny hadhatina dan suami :
Video Jutawan Shaklee
  • membantu meningkatkan kesuburan
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf




Thursday, 18 July 2013

Anak kerap demam,batuk dan selesema?

Bahaya buaian pada bayi

Assalamualaikum wbt.....bismillahirrahmanirrahim....


>>>Penggunaan buaian untuk bayi anda memudahkan kerja??...


TETAPI AWAS!! kerana tanpa ibu-ibu sedar bahawa penggunaan buaian untuk menidurkan bayi boleh mengundang bahaya pada bayi anda..bagaimana??


  • Spring, mesin automatik, dan kain penyokong buai sangat berbahaya kerana jika salah satu daripadanya rosak, kebarangkalian bayi terjatuh atau dihempap spring/ mesin adalah sangat tinggi. 
  • Keadaan ini bertambah teruk jika bayi itu terkena kejutan elektrik
  • Buaian ini tidak menyokong struktur tulang belakang bayi..akan mengakibatkan tulang belakang bayi mudah lentur
  • Bagi bayi yang mula dapat memusingkan badan, bayi itu mungkin memusingkan mukanya ke bawah dan leher boleh tersepit dalam kain buaian apabila bayi itu tersedar dari tidur
  • Risiko mendapat sindrom gegaran otak bayi adalah tinggi kerana ubun-ubun bayi yang berusia kurang dari 18 bulan masih lembut. It is known as Shaken Baby Syndrome (SBS)
  • Henjutan perlahan sememangnya tidak bahaya. Namun, dengan lantunan buai spring (pergerakan atas bawah) seolah-olah seperti menggoyang bayi dalam tangan dengan kuat. Bayi itu juga mungkin akan mendapat SBS

"..tapi anak saya tak boleh tidur la kalau takder buai..">>>ini kerana anda telah biasakan anak anda tidur di dalam buaian atau mendodoi anak sejak lahir lagi...

"...bila saya enjut dia baru dia boleh tidur..kalau tak enjut dia xmo tidur pulak..">>>bayi memang akan tidur setelah dihenjut buaian kerana bayi anda berasa pening apabila badan dan kepalanya digoyang ke atas dan kebawah...cuba kita sendiri digoyang..pening juga kan?mesti la rasa nak tido..jadi mereka tidur sebab PENING!

Apa pula SBS tu???


Sindrom bayi digoncang (SBS) adalah suatu istilah penemuan perubatan berkaitan :
  • hematoma subdural(trauma kecedaraan otak)
  • pendarahan retina
  • edema serebrum (pengumpulan lebihan cecair di dalam ruang intrasel atau extracellular otak)





                    • kesimpulan..SBS ialah penderaan kanak-kanak yang disebabkan oleh gegaran disengajakan. 
Akibat dari SBS  :
  • membawa maut 
  • kerosakan otak yang teruk
  • mengakibatkan kecacatan seumur hidup. 

Anggaran kadar kematian di kalangan bayi akibat SBS daripada 15% hingga 38%. Sehingga separuh daripada kematian yang berkaitan dengan penderaan kanak-kanak yang dilaporkan akibat sindrom bayi digoncang.......... termasuk pelbagai peringkat penglihatan (termasuk buta), kemerosotan motor (contohnya cerebral palsy) dan kognitif kecacatan.


sumber : wikipedia 

>>PERKARA YANG PERLU DIHINDARI UNTUK ELAKKAN SBS:

  • Elakkan dari menggunakan buaian
  • Elakkan dari melambung anak anda dengan tujuan bergurau
  • Elakkan mendukung anak ketika sedang marah
  • Elakkan mendukung anak tanpa menahan kepala agar tidak terlentok kebelakang atau ketepi


Wednesday, 17 July 2013

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplement




  1. Badan memerlukan dos vitamin yang tinggi, tidak cukup dengan makanan yang diambil seharian
  2. Buah-buah dan sayuran ditanam dengan baja kimia dan racun
  3. Zat makanan berkurang semasa proses memasak dan menyimpan makanan
  4. Pengambilan pil dan ubatan kimia mengganggu dalam penyerapan zat makanan
  5. Pengambilan makanan harian yang tidak seimbang
  6. Gaya hidup kini yang gemar masak dan makan yang menggunakan MSG
  7. Tidak tetap waktu makan kerana sibuk dengan urusan harian

Jika anda perlukan sebarang supplement dari Shaklee, boleh contact saya
0193308997 sms/watsapp/call
email : shkhadijahyahya@gmail.com | sh_khadijah@yahoo.com


Kepentingan memberi susu ibu


BREASTFEEDING....
GOOD FOR BABY>>>GOOD FOR YOU

>>Kebaikan pada bayi :


  •  Susu ibu mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi.

  • Mudah dihadam

  • Sentiasa bersuhu badan iaitu tidak sejuk dan tidak pula panas


  • Tumbesaran yang baik dan sihat (Jika penyususan seawal dilahirkan sehingga 6 bulan secara exclusive.

    Mendapat antibody yang cukup dari ibunya



    >>Kebaikan pada ibu :




  • Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak
  • Membantu mengecutkan rahim dan mengelakkan tumpah darah
  • Mengurangkan risiko untuk kanser payudara dan ovari
  • Mempercepatkan proses pengurangan berat badan jika disertai dengan senaman
  • Penyusuan susu ibu sepenuhnya boleh menjarakkan kehamilan (perancangan keluarga)




Tuesday, 16 July 2013

Tips banyakkan susu badan

Firstly susu badan akan banyak atau sekurang-kurangnya akan 'ada susu' apabila wujudnya konsep :

 1) Supply and Demand



     Lebih kerap bayi menghisap maka lebih banyak susu akan terhasil. Kebanyakan ibu2 risau apabila susu ibu sedikit ketika menyusu bayi yang baru dilahirkan. Jangan risau ye ibu2 sebab perut bayi ketika baru lahir sangat kecil iaitu lebih kurang sebesar biji guli (setengah sudu kecil susu) sahaja. Manakala bayi umur 3 hari perutnya sebesar bola ping pong(1 oz) dan bayi umur 10  hari perutnya sebesar telur ayam (1.5 - 2 oz). Jadi kalau bayi baru lahir dapat minum 3-4 titis susu ibu pon telah memadai sebenarnya.



Jangan putus asa sekiranya di awal penyusuan susu keluar sedikit...teruskan penyusuan bayi anda agar susu akan lebih banyak terhasil..ini makan masa juga ya!...mungkin seminggu,dua minggu atau 3 minggu. Ada para ibu yang sungguh bertuah kerana sejurus anak dilahirkan mereka dikurniakan susu badan yang banyak..syukur Alhamdulillah. 

haa selit sikit kisah saya pulak lah..hehe

Ini berlaku kepada saya ketika melahirkan anak pertama.Susu badan memang banyak..syukur sangat2. Tapi anak ke dua kurang sikit sebab saya bedah ceaser jadi 3 hari pertama tak dapat menyusukan bayi kerana keadaan sangat tidak selesa dan sakit untuk bergerak atau mengiring..hatta nk pegang baby pon xmampu...so no demand n no supply at that time. Bila discharge hospital dan nak mula menyusu hari ke empat susu susah nak keluar.Actually ada susu keluar sedikit dan sy rasa cukup untuk baby saya..tapi dia masih menangis dan masa tu saya rasa dia xbiasa minum direct breast feed kot.Rasa nak menangis pon ada..cuba juga pump susu tapi pump rosak pulak..mashaAllah rasa besar sgt dugaan..dengan keadaan sy yang masih lemah lagi..bb pulak asyik menangis...makanya suruh la hubby g beli susu formula.Sedih rasa hati bila anak nak kene beri susu formula semula. Tapi sy cuba guna susu botol untuk kelirukan anak saya kemudian bila dia dah rasa ada susu saya beri dia susu badan saya pulak.Maka anak sy just rasa setitik sahaja susu formula tu..Alhamdulillah dia dah boleh menyusu dengan saya sehingga sekarang..sebagai tambahan,saya mengambil supplement dari shaklee...syukur sangat2..

2)  Power of pumping
   
     Jika ibu yang bekerja mesti lah rajin dan istikomah dalam mengepam susu badan anda. Tak semestinya juga untuk ibu yang bekerja ya! Ibu yang kekurangan susu atau mahu meyusukan anak semula setelah berhenti menyusu badan juga boleh mempraktikkan kaedah ini bagi menghasilkan susu semula. Baiklah,disini saya berikan tips mengepam susu badan mengikut kaedah yang betul..


  • Single pump (cuma guna satu pump) : Pam sebelah kanan 10 minit kemudian rehat 10 minit.Sambung semula pam sebelah kiri 10 minit,kemudian rehat sepuluh minit,dan seterusnya berulang ulang dan teruskan selama satu jam...ini adalah bersamaan dengan satu sesi pumping.
  • Double pump (guna dua pump) : pam kedua-dua belah breast serentak selama 10 minit,kemudian rehat 10 minit dan sambung semula pam 10 minit dan seterusnya berulang-ulang selama satu jam
  Bila nak buat power pumping ni?? sebaiknya waktu malam menjelang subuh kerana waktu itu hormon susu badan sangat tinggi. Konsistent buat pumping ni sekurang-kurangnya sekali sehari. InshaAllah..simple kan?

3) Amalan-amalan pemakanan yang sihat


  • Kacang tanah 

Kacang tanah mengandungi kandungan protein yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks, dan fosforus. Kandungan protein dalam kacang tanah lebih tinggi daripada daging, telur dan kacang soya. Kandungan asid aminonya pun tinggi. Bagi menambahkan penghasilan susu badan, anda digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
  • Longan kering

Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya.
  • Halba dan jintan hitam(habbatussauda)

Cuci halba atau jintan hitam bersih-bersih. Selepas itu keringkan dan simpan dalam bekas bertutup. Cara menggunakannya, rendamkan 1 sudu halba atau jintan hitam  dalam segelas air panas selama 15 minit. Kemudian tapis dan minum airnya.
  • Susu

Banyakkan minum susu. Seelok-eloknya mengambil hidangan susu sebanyak 3 hingga 4 hidangan sehari..
  • Lobak merah

Ambil sebatang lobak putih bersaiz sederhana. Cuci bersih dan kemudian potong kecil-kecil. Kisar sehingga halus. Selepas itu, campurkan dengan segelas air suam. Minumlah sebanyak 2 kali sehari.
  • Nasi panas, halia muda dan air asam
Makanlah nasi panas bersama halia muda yang ditumbuk halus dan dicampurkan dengan air asam.
  • Daun betik muda

Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Cuci bersih dan rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan tersebut 2 hingga 3 kali sehari. 

4) Boleh juga cuba ini..
  • Bunga melor / daun pucuk manis
 
(daun pucuk manis tu yang selalu mak mak buat masak lemak..sedap.hehe)
Giling daun bunga melur atau daun pucuk manis sehingga halus dan tampal di sekeliling payu dara pada waktu pagi sebelum mandi. Pastikan anda cuci bersih kawasan payu dara sebelum menyusukan bayi.
  • Daun sirih

Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian, layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada payu dara. Lakukan setiap hari sehingga susu badan menjadi banyak.

5) Supplement cadangan untuk penyusuan



#banyak sangat??bukan kene ambil semua...pm saya untuk jadual pemakanan supplement mengikut budget dan keperluan anda.saya adalah pengedar sah shaklee ...0193308997..id number : 954455


Thursday, 4 July 2013

ESP Shaklee

Terdiri dari 9 komponen asid amino untuk memudahkan penyerapan nutrisi oleh badan
Ni lah dia rahsia saya hamil setelah menunggu empat tahun..ESP (Energy Soy Protein) Shaklee. Sebenarnya ada set untuk kesuburan dari shaklee iaitu GLA Complex, Vitalea, B-Complex,Ostematrix dan Zinc


Nak tengok testimonial pengguna set ini?


ada byk lg leh tgk kat pakcik google...taip testimonial GLA Complex Shaklee ok ;)
BERMINAT?nak harga istimewa? hubungi saya 0193308997 @ pm fb https://www.facebook.com/sharifah.khadijahalyahya


Wednesday, 3 July 2013

Pengenalan shaklee

Assalamualaikum w.b.t

Pertama sekali saya ucapkan ribuan terima kasih kepada anda yang membaca entry saya ini. Blog ini bertujuan untuk kongsi pengalaman saya sebagai p
engguna shaklee dimana saya berjaya hamil setelah 4 tahun melahirkan anak pertama. Saya pernah mengalami keguguran ketika anak pertama saya berumur satu tahun 3 bulan. Pada ketika itu kandungan saya berumur 11 minggu namun saiz janin hanyalah berumur 6 minggu sahaja. Ni gambar ketika mengandung hampir 4 bulan bersama anak pertama saya..;)


Orang kata selepas keguguran boleh cepat mengandung semula. Dan kebanyakan rakan saya dan ada juga dalam kalangan ahli keluarga terus hamil selepas mengalami keguguran dan melakukan operasi D&C (Dilation and Curratage). Namun tidak pula bagi saya kerana setelah dua tahun keguguran baru saya disahkan hamil setelah mencuba produk shaklee...alhamdulillah syukur ke hadrat illahi. Semua yang berlaku adalah ketetapanNya dan kehendakNya jua. Dua tahun saya rasa teramat lama..huhuu..orang kata saya ni tak sabar orangnye....namun tak salah kalau kita berusaha untuk dapat apa yang dihajati kan.

 Mungkin sesetengah orang berpendapat 'alahh tak lama mana pon dua tahun tunggu tu jah..akak ni ha dah empat tahun xde anak lagi..' ada juga yang kata 'biarlah anak awak tu besar dulu baru fikir nak dapat adik lg..' tidak kurang juga yang berkata begini 'bersyukurlaah ada orang dh 10 tahun kahwin belum pon ada anak'..hmm. Mungkin juga saya ni xsabar orangnye...maklum lah nak ikut jejak langkah mak saya..umur 29 tahun dah ada 4 orang anak.hehee. kakak ipar saya pon begitu umur 29 tahun sudah ada 4 cahaya mata...comel-comel belaka..hehee. Mak pon kata eloklah beranak banyak2 semasa muda ni..nanti dah 30an dh susah sikit...sakit itu lah sakit ini lah..ada betul juga kata mak tu kan.

Ok setakat ini saja dulu entry pengenalan bagi blog saya..tentang produk shaklee pula saya akan cerita di entry akan datang. Kepada yang dah tahu produk apa yang saya guna untuk hamil,boleh hubungi saya di no. 0193308997 untuk pesanan atau boleh layari laman fb saya 
https://www.facebook.com/sharifah.khadijahalyahya @ page https://www.facebook.com/mealshake