There was an error in this gadget

Saturday, 13 December 2014

Collagen Powder Shaklee

Bismillahirrahmaanirrahim..

Setelah bercuti selama dua minggu di London dan Paris,,,baru hari ni dapat nak mengupdate blog kesayangan saya.

So harini ape cerita?huhuu...seronok dapat berita bulan ni bulan promotion collagen Shaklee. Bila beritahu pada my loyal customer suma senyum lebar sebab harga jadi sangat murah dari sebelum.

ok jom kite cerita kebaikan collagen ni ye..next entry saya nak cerita plak tentang percutian saya ke Londan dan Paris yang sangat best tu.


Collagen Powder Shaklee





Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang 

mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, 

kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik

 ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000

 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu

 kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan

 berkesan.


Bahan Utama Shaklee Collagen Powder :


Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen 

ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang 

digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda

 dari dalam ke luaran.


Mudah Diminum Dimana Sahaja

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap

 hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera

 pada bila-bila masa dan di mana saja.


Perbezaan Shaklee Collagen Powder


Collagen Powder Shaklee berbeza dengan jenama Collagen yang lain kerana ia diekstrak dari 

sisik ikan merah yang sangat tahan lasak. Molekul nya yang ringan mampu diserap oleh tubuh

 lebih cepat dari jenama kolagen yang lain sehingga mampu memberi kesan ketegangan kulit 

dalam masa 3 hari penggunaan sahaja.





Beberapa testimoni pengguna Collagen Powder Shaklee

Ramai pengguna berpuas hati dengan Collagen Powder Shaklee ya..awak2 semua tengok jelah mereka yang dah bersih licin halus mulus kulitnye..kalau teringin nak seperti mereka ini lah masanya.Ini lah bulan nya..Oktober 2013 adalah bulan Promotion Collagen Shaklee!

muuurah berbanding harga sebelum..meh tengok pulak berapa banyak murahnye. Ni kiraan untuk harga retail.kalau nak harga kasih sayang saya pada pembaca blog saya ni boleh contact saya ye.Contact Details ade kat bawah skali dalam entry ni.






Ingin melihat lagi banyak testimoni SCP??



Harga asal Collagen Powder Shaklee : RM298
Harga promotion CPS : RM224 sahaja! (pstt..kalau nak muurah lg komen "nak murah CPS" kat bahagian komen ye..boleh bagi harge kasih sayang dengan pembaca blog ;))

JIKA anda :

Beli 3 kotak dapat FREE 1 kotak lagi!!
berapa harga 3 kotak? RM894 ke?takkk..muurah lagi!

sebab anda automatik menjadi ahli secara PERCUMA

HANYA RM714 sahaja!

Dapat pula 1 lagi kotak kolagen free!

Dapat pula free membership lagi!

ha..iye..beli 3 dengan harga rm714 dapat percuma satu kotak kolagen dan free membership darlings!

boleh kongsi2 beli dengan kawan2 atau sedara mara untuk share harga yang super runtuh ini!

*sah sehingga 31 Disember 2014 sahaja

*untuk dapatkan harga promosi anda perlu berhubung dgn saya 0193308997 sharifah khadijah

*untuk pembelian kurang dari 3 kotak boleh membuat belian menggunakan credit card atau debit klik link ini http://tinyurl.com/creditcardcollagen atau hubungi admin untuk pembayaran melalui transfer account sahaja 0193308997 sharifah khadijah



JOM BACA SEDIKIT ILMU TENTANG KOLAGEN!

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buahpinggang,jantung serta sistem limfatik.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi

  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata

  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim

  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.

  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.


FUNGSI KOLAGEN

  • menghasilkan asid amino  penting seperti :
  • lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
  • hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan     tulang glisin -melembapan kulit.
  • alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
  • arginin -memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
  • menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
  • meningkatkan isyarat induksi
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN

  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
  • memelihara kelembapan kulit
  • menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
  • menguatkan otot dan tulang
  • membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
  • memelihara  kelenturan sendi
  • mengurangkan keradangan(inflammation)
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


TANDA TANDA PENUAAN

  • kulit kusam
  • tak bermaya
  • tiada seri
  • kulit kedut dan mula kendur
  • pigmentasi kulit 
  • cepat letih dan lesu
  • sakit badan dan sendi
  • mudah lupa
  • kurang penglihatan

KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN

  • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung
  • Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
  • Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
  • Berat molikul rendah daripada 1000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
  • Menyediakan  predigested collagen  telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
  • Kolagen ikan  dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
  • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
  • Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
  • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk  pembentukan kolagen dalam badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
  • Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel..
  • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
  • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
  • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak  diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
  • Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
  • Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya meleBmbapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
  • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
  • Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
  • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
  • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
  • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
  • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
  • Ia membantu menegang kulit dalam  melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
  • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
  • Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


Saya adalah pengedar sah shaklee no.id 954455
HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU URUSAN PEMBELIAN
Sharifah Khadijah bt Syed Nadzir Al-Yahya
0193308997
shkhadijahyahya@gmail.com
sh_khadijah@yahoo.com

Tips Pilih Kolagen Terbaik

Saya percaya kaum wanita sekarang memang tak boleh dipisahkan dengan  kolagen lagi2  kalau sebut KOLAGEN ni penting untuk kulit lembut,anjal dan kelihatan muda sentiasa. Sekarang kat pasaran ada 1001 jenis kolagen, walau apa pun brand yang korang pilih, ni saya nak kongsi 2 tips panduan pilih kolagen terbaik
  1. Pilih saiz kolagen sekurang2nya 1000 dalton.Lagi kecil lagi bagus penyerapan dan kesan pun lebih cepat




  2. Pilih dalam bentuk serbuk (minuman) bukan suntikan.Ini untuk memastikan sintesis enzim diserap secara maksimum dalam  badan
Kolagen pilihan saya? Shaklee Collagen powder,bukan sahaja ada ciri2 di atas,tapi siap dilengkapi dgn klinikal studi (nampak kesan dalam 8 minggu) dan yg bestnya ia diperbuat dari 7 ramuan khas:

Kolagen ikan: Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal
Ekstrak kulit kerangan: mengandungi glukosamina sbg pelincir sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidakselesaan mata
Lactobacillus acidophilus: Meningkatkan penyerapan kolagen
Ekstrak biji Camellia Japonica: Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan
Ekstrak Pfaffia: Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga,
Vitamin C: Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

Vitamin B2,B6: membekalkan tenaga penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.

memang TERBAIK la pilihan I... nak tiru? silakan... Yang baik2 ni kita kena tiru..hihi

credit to : http://www.mamafaiz.com/search/label/Collagen%20Powder

 gambar hiasan : ketika bercuti di Scotland bersama keluarga


Nak order Shaklee Collagen powder? boleh trus hubungi 0193308997 atau emel ke shkhadijahyahya@gmail.com

atau klik http://tinyurl.com/creditcardcollagen untuk belian secara credit atau debit card

boleh juga rujuk link ini untuk maklumat tambahan Shaklee Collagen Powder serta PROMOSI yang sedang berlangsung. 

DAPATKAN SEGERA SEMENTARA STOK MASIH ADA!

Saya adalah pengedar sah shaklee no.id 954455
HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU URUSAN PEMBELIAN
Sharifah Khadijah bt Syed Nadzir Al-Yahya
0193308997
shkhadijahyahya@gmail.com
sh_khadijah@yahoo.com

Wednesday, 26 November 2014

Penuras air paling MURAH

Puas selama ni cari penuras air yang murah-murah aja, yang senang dibawa ke sana sini. Selalu kan kalau pergi bercuti kene beli air botol. takkan nak bawak bekal air dari rumah berbotol2 pula kan? Tapi xnak la yang harga ribu-ribu tu..haa




APA YANG ADA DI DALAM AIR ANDA???

Bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan anda sebenarnya boleh hadir dalam air minuman keluarga. 

Logam berat, Pencemaran industri, racun perosak, bahan cemar merbahaya  ini boleh memasuki bekalan air kita. 

Menurut America Syarikat agensi perlindungan alam sekitar, air yang kita minum adalah bertanggungjawab sehingga 20% daripada pendedahan plumbum pada manusia.

Jadi...untuk dapatkan air yang bersih serta mudah dibawa kemana-mana saya sarankan kita guna WATER PITCHER SHAKLEE

MEMPERKENALKAN...WATER PITCHER SHAKLEE!!


GET CLEAN WATER adalah revolusi baru- penapisan sistem water-filtration pitcher disahkan oleh PERSATUAN KUALITI AIR (WQA) untuk mengurangkan sehingga 99% lead, serta berpuluh-puluh bahan pencemar lain yang boleh hadir dalam air kita.

MULTIPATENTED GET CLEAN WATER  menggunakan blok pepejal carbon untuk menapis dan membersihkan air

Setiap satu karbon penapis boleh menapis sehingga 80 gelen (302 L) air dan satu set ini didatangkan dengan 4 karbon filter.

Maka satu set Water Pitcher ni boleh turas 1208 L!! So korang agak2 la berapa lama boleh tahan sebab tiap keluarga tak sama bilangan ahli nya kan.

Yang penting korang hanya perlu tukar karbon filter sahaja. Lepas 4 karbon tu dah habis pakai semua korang boleh beli karbon sahaja dari shaklee atau melalui saya pon boleh. Tak perlu beli satu set dah.



PERBEZAAN SHAKLEE WATER PITCHER

jom tengok apa beza shaklee dan brand lain


APA KATA MEREKA YANG DAH GUNA?





Anda berminat untuk memiliki set WATER PITCHER SHAKLEE??

Harga retail : RM 460 (semenanjung Malaysia)
         RM483 (Sabah Sarawak)


Nak diskaun? InshaAllah boleh kalau korang pandai bodek saya.hehee

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee anda 
Sharifah Khadijah Bt Syed Nadzir Al-yahya
No.id :954455
No tel :0193308997
emel : shkhadijahyahya@gmail.com

Jom join bisnes dengan saya!









Thursday, 20 November 2014

Selalu Rasa Tegang Leher Boleh Buat Anda Migrain! | healthynconfident

Pasti ramai yang selalu rasa tegang urat leher..lebih-lebih lagi mereka yang selalu menghadap komputer atau telefon bimbit! Sakit ni boleh buatkan kita selalu mendapat migrain..berjangkit-jangkit pula sakitnya kan?

Tahu tak bahawa Omega mampu melegakan sakit-sakit urat leher ni? selain itu ada banyak lagi manfaat yang kita boleh dapat .. jom baca! 

Kelebihan Omega Guard Shaklee :

Minyak ikan terbaik di dunia. Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin,mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan.. Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk omega di pasaran, Shaklee Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mempunyai rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA,, ALA, dan banyak lagi

Satu sajian Shaklee Omega Guard membekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA dan HDA. Kebanyakan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah kandungan nutrient malah  tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Shaklee Omega Guard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl) iaitu bahan kimia industri yang sangat bertoksik.

Manfaat Utama Shaklee Omega Guard :


  1. Asid lemak - Omega 3 merupakan asid lemak penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu kita perlu mengambilnya  dari pemakanan. Omega 3 dari asas tumbuhan tidak dapat ditukar kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan.Omega 3 membantu merembeskan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul dari punca andropos. Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan
  2. Mencegah penyakit salur darah dan stroke - DHA dan EPA boleh menentang Thrombosis , tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan aliran darah didalam salur darah. maka ia berkesan dalam membantu tekanan darah kembali normal, dan ketegangan epala. Ia juga merendahkan kolestrol dan menghindar pembekuan darah.
  3. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  4. meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru (memperbaiki alahan kulit, psoriasis,dmam hay, bronkitis, asthma, hepatitis, SLE ( Lupus Erythematosus) dan penyakit buah pinggang.
  5. Menentang cancer - kajian menunjukkan bahawa Omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru,prostat , payudara dan kolon
  6. Memelihara fungsi sendi (arthritis) - paras asid lemak Omega larut dalam tisu rawan. Oleh itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Omega-3 juga  memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan effektif.
  7. Mencegah imsomnia dan melegakan tekanan - kajian telah menunjukkan DHA dan EPA mampu menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental.


Antara senaman sakit leher :


Omega Guard Shaklee omega-3 terbaik dunia!


Berminat untuk dapatkan Omega Guard Shaklee?
Hubungi saya pengedar sah Shaklee anda (no.id 954455)
0193308997
Sharifah Khadijah Bt Syed Nadzir
shkhadijahyahya@gmail.com

Penghantaran terus kerumah anda!

Rumah Tangga Bahagia Selamanya | healthynconfident

PERANAN SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG
1. Suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.

2. Banyak membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.

3. Suami hendaklah banyak berpuasa sunat, Isnin dan Khamis dll.

4. Suami hendaklah rajin mengerjakan solah berjemaah.

5. Elakkan pergi ke tempat yang tidak dibenarkan syarak.

6. Rajin menghadiri majlis ilmu dan orang-orang soleh.

7. Suami hendaklah banyak bersabar dalam menjalin hubungan dengan isteri.

8. Dilarang memakan benda-benda haram, begitu juga dilarang memberi isteri rezeki yang tidak halal, rasuah serta wang riba.

9. Banyak membaca doa keselamatan isteri yang sedang mengandung dan keselamatan anak dalam kandungan.

10. Dilarang membuka aurat kerana dikuatiri mempengaruhi akhlak anak yang akan lahir nanti.

11. Suami hendaklah menjauhi diri daripada marah dan benci pada isteri.

12. Banyak membaca surah Al Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An Nahl ayat 78, surah Al A’raf ayat 189 dan ayat Kursi.

Tuesday, 18 November 2014

BAJU BAU BUSUK BILA MAK LUPA SIDAI KAIN | healthynconfident

OMG!! mak lupa sidai kain yang dah dimesin semalam....

alkisah mak byk no lah keje sampai terlupa sidai kain..seharian kain dalam mesin yang dah dibasuh tapi xsidai dek omak...

Aduuhaii dalam hati omak abisla nak kene basuh lg skali sebab pasti ade BAU TENGIK yg xbest kalau sidai gak tanpa dibasuh kali kedua..DANNN sudah tentu bertambah byk bj yg nak dibasuh bercampur dengan harini punye lak lagi

Sudah nye mak cube gak sidai baju2 itu tanpa dibasuh lagi..(saje la nak cube nasib kot2 xde bau TENGIK tu..maka  tak payah la nak basuh lagi)

Mula2 sidai tu dah bau baju2 tu..mmg xde bau tengik.tapi dalam hati ahhh jap lg bila dh kering berbau la tu..tensionnye!

Ok bila dah kering baju2 tu semua...dann..jeng jeng jeng! TIADA BAU TENGIKK! Siap suruh suami bau lagi u tuk pengesahan..dia pon kata xde bau tengik tu.

wah mak bersyukur alhamdulillah...yeay xpayah basuh baju lagi...^_^

Mak gune sabun Get Clean Fresh Laundry dan Get Clean Soft Fabric dari shaklee aje...bertuah mak tau !

Mak2 kat luar kalau nak try sabun ni boleh contact saya ye.saya boleh pos kat awak2 semua ^_^

Sharing is caring ^_^

Sharifah khadijah
0193308997
shkhadijahyahya@gmail.com


Wednesday, 12 November 2014

Tips anak genius cara Islam | healthynconfident [.com]

Tgh susukan baby kecil tadi mengelamun..terfikir bagaimana nak didik anak supaya genius dari kecil. Tiba-tiba dapat msg watsapp forward dari group family.

Jom baca ;)

"Sejak dulu saya selalu dengar kawan-kawan yang hantar anak ke tahfiz sejak kecil, kemudian selepas menjadi hafiz Quran, mereka hantar anak tu ambil SPM, selalunya mesti keputusannya cemerlang...
Padahal yang sekolah akademik sejak kecil, tak semua sehebat tu...Begitu juga para ulama terdahulu, kita sering baca kisah hebat mereka menghafal ratusan ribu hadith dan sebagainya....
Dan menjadi hafiz Al-Quran pada zaman ulama silam merupakan sesuatu yang terlampau biasa sehinggakan orang yang tidak hafiz Al-Quran pula dianggap sesuatu yang aneh dan aib.

Jadi saya terfikir, apa rahsia mereka?

Saya mulanya hanya beriman bahawa asbab keberkatan mereka menjadi hafiz Al-Quranlah Allah bantu mereka walaupun dalam pelajaran akademik...
Tapi selepas lama mengkaji, memerhati dan bertanya kepada para ulama serta saintis, saya dapati satu conclusion yang saya kira agak baik.Rahsianya terletak kepada pembacaan Al-Quran itu sendiri...Melazimi membaca Al-Quran dengan istiqamah akan "melajukan" otak kita...Kata-kata itu saya dapati dari guru-guru saya... walaupun mulanya saya tak berapa faham...Tapi apabila saya mula amati pembacaan Al-Quran saya, memang benar, otak kita perlu bertindak dengan pantas untuk mengawal seluruh aktiviti pembacaan Al-Quran yang lancar...Sekiranya otak saya lambat berfungsi, maka pembacaan saya akan menjadi tergagap-gagap dan tersekat-sekat.Hal ini saya fahami ketika saya masih sekolah menengah di MRSM dahulu, guru Biologi saya ketika itu menceritakan tentang otak dan dia juga menyebutkan tentang pembacaan Al-Quran dapat mengaktifkan banyak sel-sel otak tanpa perlu minum susu Anmum Essential....

Bagaimana ia berlaku?
Ok, logika dan saintifiknya begini...Bila kita buka mushaf Al-Quran dan mula melihat ayat-ayat Al-Quran...Kita akan buka mulut untuk membaca, dan ketika itu otak kita dengan lajunya memproses data berkenaan Al-Quran itu, misalnya huruf apa yang terpapar, bunyinya macam mana, makhrajnya dimana, jika ia bersambung dengan huruf lain, bagaimana tajwidnya, harus dibaca panjang, pendek, jelas, dengung, isymam atau imalah dan sebagainya...
Apatah lagi ia perlu dibaca dari kanan ke kiri, berbeza dengan kebiasaan kita membaca dari kiri ke kanan...
Dalam masa yang sama, mulut kita perlu mula bergerak untuk bunyikan ia. Bermakna, otak kita perlu buat keputusan dengan segera bagaimanakah cara bacaannya!
Berbeza dengan baca surat khabar atau buku dengan bahasa Melayu atau Inggeris, otak kita tak perlu susah-susah buat keputusan sebab hukum bunyinya tidak banyak berbanding membaca Al-Quran yang hukum bunyinya terlampau banyak. (melainkan kita baca Al-Quran tanpa tajwid dan tanpa tartil).
Dan yang menariknya, bila mulut kita masih membaca perkataan Al-Quran yang pertama, mata kita sudah pun melihat kepada perkataan kedua dan mula memproses data sekali lagi secepat mungkin untuk pembacaan yang lancar.

Jadi ketika membaca Al-Quran, otak kita perlu bekerja dengan sangat laju. Data yang dihantar-diterima otak bergerak sepantas kilat untuk menghasil aktiviti bacaan di lidah, dan mata yang memandang kepada mushaf tersebut.

Jadi apabila seseorang itu membaca Al-Quran sambil melihat mushaf (naskhah Al-Quran) dengan lancar dan cantik lengkap dengan tajwid dan tartilnya, itu bermakna otaknya sedang bergerak dengan sangat laju.

Dan apabila latihan otak ini dilakukan setiap hari, maka sel-sel otak kita akan berhubung dan menjadikan kita genius dengan izin Allah...Maka gejala kebodohan khususnya yang berlaku pada zaman ini dapat dikurangkan dengan perbanyakkan membaca Al-Quran... Oleh sebab itulah umat Islam terdahulu majoritinya genius walaupun kemudahan rujukan mereka terhad....

Manusia zaman sekarang, kemudahan merujuk sesuatu itu sangat hebat, misalnya google, sekali klik, keluar macam-macam maklumat. Tapi manusia bukannya semakin pandai, sebaliknya semakin bodoh.Ini kerana, manusia yang muslim khususnya pada zaman ini, mereka meninggalkan pembacaan Al-Quran...Di fb mereka mungkin Islamik, dengan jubah, serban, kopiah, purdah...

Berdebat sana-sini, berhujah sana-sini, bagi pendapat sana-sini....Status tiap hari mesti Islamik-islamik....
Tapi sejujurnya, berapa juzuk Al-Quran kau baca setiap hari? Itu antara kau dan Allah, kau boleh tipu manusia, tapi kau tak boleh tipu Allah dan diri kau sendiri....
Jangan kita gembira dengan kemunafikan kita, kerana itulah tandanya kita seorang munafik yang sebenar.

Anyway, semasa saya belajar di madrasah dulu, setiap pagi, kami diwajibkan membaca surah Yassin selepas solat Subuh, kemudian diwajibkan pula untuk membaca 1 juzuk Al-Quran setiap hari. Setiap 30 hari, kami akan khatam Al-Quran. Aktiviti inilah yang paling "tidak disukai" para pelajar, sebab waktu tu sangat mengantuk. Tapi mereka tidak faham, mengapa ulama anjurkan pembacaan Al-Quran selepas Subuh.PALING KURANG, kita diarahkan Rasulullah untuk baca surah Yassin pada setiap pagi.

Satu lagi, seeloknya, bila kita baca Al-Quran, bacalah surah yang jarang kita baca dan mulakan dengan tertib dari mula hingga khatam. Jika kita hanya baca surah lazim yang kita sudah hafal, otak kita sudah biasa dengan ayat itu dan kadar tenaga yang digunakan otak tu tidaklah sebanyak yang digunakan ketika membaca surah yang belum dihafal.
Rahsia mengapa Rasulullah dan para ulama anjurkan baca Quran pada awal pagi ialah kerana, ketika awal pagi, otak kita masih fresh selepas rehat yang panjang (tidur).Jadi untuk mengaktifkannya, kita perlu membaca Al-Quran. Hasilnya, terbentuklah para pelajar madrasah yang genius, boleh menghafal matan-matan Arab, hafal ribuan Hadith, hafal Quran, hafal perbahasan ulama, mampu membaca kitab Arab tanpa baris dengan lancar dan sebagainya yang saya kira agak mustahil untuk dikecapi oleh pelajar akademik sekular (melainkan mereka juga amalkan rutin yang sama).

Note: Saya harap Wahhabi tidak MEMBIDAAHKAN amalan ibadah membaca Al-Quran sambil melihat mushaf...

Maklumlah, kan tiada dalil Nabi pernah baca Al-Quran guna mushaf.
Bahkan zaman Nabi dulu, mushaf Al-Quran seperti yang ada pada kita hari ni pun belum wujud.
Bahkan lagi kalaulah ada sekalipun di zaman Nabi, Nabi tetap tak kan baca guna mushaf sebab Nabi kan ummiy (tak boleh membaca/menulis).

Note 2: Lazimkan pembacaan Al-Quran beramai-ramai dengan suami/isteri dan anak-anak SETIAP PAGI. Berjemaah lebih bagus sebab kita rasa lebih bersemangat dan kebarangkalian untuk istiqamah itu lebih tinggi.

Ini silibus pertama HOME SCHOOLING yang diajar oleh Rasulullah.

-Ibnu Batoota-"

Bagi makanan tambahan pada anak seperti :

• madu
• kismis
• kurma
• vitamin omega ( recommended Omega guard shaklee)
• multivitamin ( recomended mealshake shaklee)

Elakkan bagi makan :

• jajan ( juncfood)
• air kotak
• minuman bercafein

boleh kongsi pengalaman awak tak ye?apa lagi yang tak digalakkan bagi makan pada anak-anak?

Terima kasih berkongsi ! :)

Monday, 10 November 2014

Tips Cepat Sembuh Luka Bersalin

Luka bersalin bernanah atau terbuka semula? Ini lah yang saya paling takut! Assalamualaikum, teringin pula nak share pengalaman saya berpantang secara normal dan bedah. Doktor gynea saya (Prof Azurah HUKMSC) kata "..bekas luka saya cantik..pandai awak jaga". Dua-dua saya dah rasa..anak pertama bersalin normal manakala anak kedua dan ketiga bersalin bedah. Jadi saya nak kongsi la tips saya. Kalau malas baca je point tu sebab saya nye elaboration terlebih sudaa
1. Ikut cakap doktor

Make sure ikut cakap doktor iaitu teran hanya bila disuruh supaya luka tak besar dan mudah untuk dijaga (kalau bersalin normal) - klik untuk tips mudah bersalin

Pengalaman bersalin normal saya sangat best walaupun kene tahan dalam labouroom berbelas jam dan sakit contraction yang kuat berbelas jam lah juga. Alhamdulillah bila baby dh keluar rasa lega sangat.siap tertidur lagi! So memang tak rasa apalah masa doktor jahit tu..haha,..punye lah lega. Mana tak nya kan..berbelas jam menahan sakit..rasa nak push je cepat2. Tapi..doktor kata jangan push selagi doktor tak bagi push..katanya takut nanti koyak sampai b*****. Uwaaa!seram..tu yang gigih tahan juga sakit. Dan alhamdulillah doktor tak gunting langsung pon cuma ada koyak sikiit je katanya..ada la jahit sikit dalam 2 jahitan.Pheww!! Tapi dalam tertidur tu sempat gak ngigau siap cakap kat doktor "takpelah doktor..induce pon induce laa".Sengih jek doktor tu. "Induce apa nye sharifah?dah selamat bersalin dahh.."heheee

2. Bergerak seawal 24 jam selepas bedah (kalau normal mmg boleh terus gerak la)

Pengalaman saya, anak no.2 saya gerak lambat. Dua hari lepas bedah baru gerak ke toilet (huhuu takot benor!) tapi memang lambat la luka nak elok..
Anak no.3 lak sehari lepas bedah kira xsampai 24jam saya dah minta nurse bantu nak ke toilet untuk mandi. Alhamdulillah 2 minggu dah boleh jalan laju.

3. Jangan biar luka basah. 

Biase minggu pertama (czer) doktor biarkan luka tu berbalut. So tak la takut nak mandi dan tak perlu lap sebab doktor memang dah spray ubat bagi kering sokmo kat dalam tu. Lepas seminggu boleh la bukak balut tu. Boleh pergi klinik berdekatan untuk buka balut (kes saya suami je yang bukakan balut tu sebab dia pon doktor jadi dia tahu lah nak tengok luka elok ke tak ke)

Bila dah buka balut tu kene jaga betul2 luka tu supaya sentiasa kering. Cara saya,lepas mandi atau rasa berpeluh cepat-cepat lap guna tisu atau kain kering yang bersih. Lepas buang air pon sama. Ada orang kipaskan atau guna hair dryer..hihii tapi saya malas. 

Guna seluar dalam yang besar atas paras luka tu supaya getah tak bergesel dengan tempat luka. Kalau bersalin normal kene rajin dan berani letak ubat kuning yang doktor bagi tu sebab ubat tu boleh mengeringkan kawasan jahitan awak.

4. Jangan angkat benda berat yang melebihi berat bayi anda

Ha ni penting! terutamanya 2 minggu pertama lepas czer. Sebab kita nak jaga juga luka kat dalam tu..kan banyak lapis kene toreh. 1 minggu pertama mak yang mandikan baby saya..hehee.minggu ke dua baru saya belajar2 mandikan sendiri.

5. Tahan perut jika nak batuk atau bersin

Pengalaman saya sepanjang bersalin anak no.3 alhamdulillah takde batuk-batuk. Kalau bersin tu boleh tahan2 tutup idung..hihikk. Tapi anak no.2 saya batuk teruk ...memang rasa sakit sgt. So tiap kali batuk memang kene tekan perut dengan bantal kecik. Saya juga makan nutriferon dan alhamdulillah cepat baik batuk saya tu. (berbotol2 makan ubat batuk xjalan gak..sudahnye lalok je sentiasa)

6. Guna seluar dalam dari kain cotton (mudah serap peluh)

7. Sapu ubat parut lepas 1 bulan atau lebih

Saya guna ubat Dermatic beli dari farmasi. Jangan sapu awal2 sebab luka tu tak pasti lagi dh baik atau dah tertutup betul. Sebaiknya guna selepas checkup gynea ok

8. Makan supplement zink

Zink membantu sebab ia adalah bahan mineral yang penting untuk penyembuhan luka dalaman yang lebih cepat/berkesan disamping ia mengelakkan dari luka awak mendapat sebarang bacterial infection. Ada pakar perubatan kata ambil zink 30mg untuk kesan optimum penyembuhan luka. Saya makan zink dari shaklee sebiji je sehari. Lagi awal makan lagi baguss!

9. Ambil protein

Awak minumlah apa2 jenis protein pon. Bagus untuk bina semula kulit yang cantik so nanti xde la menggurutu luka ceaser tu. Kalau saya suka minum ESP (Energy Soy Protein) ..kulit memang cantik sampai kene puji dengan doktor u!!

For ur info..saya ambil set berpantang shaklee yang awesome!! dan set pantang nonaroguy(luaran sahaja)..dua2 ni best ;)

ok lah..cukup lah tips tu.ade je byk lagi tapi nanti la saya sambung. Mak banyak keje ni nak masak nak layan anak nak sidai baju nak kemas..kang jaga si baby tu nak nyusukan die pulak




Thursday, 2 October 2014

Resepi roti bun

Bismillahirrahmanirrahim...

sebelom ape2 kite nak bagitahu ni..bulan ni promosi ESP (Energy Soy Protein) beli 6 PERCUMA 1..erti kata lain beli 6 awak dapat 7! boleh buat stok setahun dan xpayah nak pk2 repeat order. pastu dpt free membership plak tu...berbaloi2..klik untuk kebaikan ESP

okeh..cerita semalam..macam tak caya je saya membaking..ahaks. Actually dah lama sgt rasa nak buat roti bun mini sarang lebah ni sebab tgk kawan-kawan fb dok post2 resepi tu..meleleh ayaq liuq nooo..huhuu.

tapi rupa paras mini bun saya ni idok le secantik orang pro...so...ni lah rupanya...taraaa!! hehee


Kebetulan keluarga abang lak datang malam semalam..boleh la kami makan sama2. Acan makan roti saje..xpandang dah nasik n lauk pauk. 

ni gambar dia belasah mini bun kat rumah dia.aku bagi bekal bawak balik semalam

Sedap lah kot yek nojah buat?ahaha..perasan pulak. Tapi kene baiki lagi laa rotinye xbpe lembut..kurang belasah doh agaknye..nak cepat pon ye gak si kecik habib muhammad dok nangih dlm bilik.

Ni saya tepek resepi mini bun sarang lebah yang saya ambil dari fb Lydia Honey melalui fb Tahrunnisah Jali...ada beberapa bahan yg saya edit skit sbb ikut apo yang ado kek umah yo..hahaa

DOH✏
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka
1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

ni antara gambo2 yang sempat di snap..hok lain xsempat...maklumlah orang bukan pro meroti2 ni..hihii




butterscoth ni saya guna gula pasir je sebab xde plak gula perang
gula tu saya cairkan dl panas atas api sampai keperangan..then masukkan butter yg dah dicairkan tu lepastu ikut la step2 seterusnya. Jadi gak la warna perang kan..myb xbpe cantik banding guna gula perang kot

ok selamat mencuba!!

nak try makan vitamin2 shaklee?boleh hubungi saya atau isi borang pesanan dibawah skali tu..
atauanda nak cuba barangan dari produk shaklee yang lain?atau nak jadi ahli?hubungi saya,,jangan segan2 ;)

Saya adalah pengedar sah shaklee no.id 954455
HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU URUSAN PEMBELIAN
Sharifah Khadijah bt Syed Nadzir Al-Yahya
0193308997
shkhadijahyahya@gmail.com
sh_khadijah@yahoo.com




Tuesday, 30 September 2014

Kembar seiras : Testimoni Kesihatan Shaklee[[

Hi kawan2..harini after a long time xupdate blog i baru nak up entry semula.hadoi berkarat gak la rasa otak nk klik mana untuk new entry pon boleh lupa ;(

Oh ye..tadi belek2 Nutrition Shaklee..page reference book last skali interest me la pulak. Cerita pendek berkenaan sepasang kembar seiras dimana salah seorg kembar ni amalkan supplement shaklee.yang sorg lagi xberapa amalkan and makan vitamin campur2 jenama lain.

Ini gambar mereka pada umur 4 tahun..



Ini pula gambar mereka pada umur 69 tahun. Satu daripada mereka menggunakan produk shaklee..cuba anda teka yang mana satu?


Inilah cerita mereka...
Mary dan kembarnya adalah kembar seiras. Mary Anderson dari Evansville, Indiana adalah pengguna tetap produk shaklee untuk lebih 20 tahun. Kembar Mary lebih gemar menggunakan produk dari jenama lain, dan jarang-jarang menggunakan Shaklee. Sungguhpun mereka dilahirkan dengan genetik yang sama, Mary lebih bertenaga, rasa lebih baik, nampak lebih muda dan lebih sihat dari pasangan kembarnya. Mary memiliki tenaga tanpa had  pada umur 69 tahun! Semua menyangka ibu beranak 4 dan nenek kepada 6 remaja ini lebih muda dari umur 69 tahun. Sumami Mary berusia 77 tahun juga menggunakan produk Shaklee."Tiada siapa meneka umurnya juga!"

Saya adalah pengedar sah shaklee no.id 954455
HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU URUSAN PEMBELIAN
Sharifah Khadijah bt Syed Nadzir Al-Yahya
0193308997
shkhadijahyahya@gmail.com
sh_khadijah@yahoo.com